De hoeveelheid toegevoegde suikers die wij per week gemiddeld binnenkrijgen, is erg slecht voor de gezondheid. Van te veel suiker kan je hart- en vaatziekten krijgen is oorzaak nummer één bij overgewicht en je krijgt er een verhoogd cholesterol van. Het grote probleem is dat wij veel producten nuttigen, waar heel veel suiker in verstopt zit, zonder dat we daar erg in hebben. De suikers die wij van natuurlijke producten binnenkrijgen is het probleem niet. Je lichaam weet prima om te gaan met deze natuurlijke suikers, het probleem ligt bij de toegevoegde suikers.

De grootste boosdoener van je gezondheid

risico's suikerSuikers die niet van nature in het product voorkomt, zijn dus toegevoegde suikers. Frisdrank is daar een goed voorbeeld van, maar in brood, plakjes kipfilet, soep en nog veel meer producten bevatten toegevoegde suikers, zelfs in babyvoeding.

Je zou het zo niet zeggen, maar suiker heeft een verslavende werking. Je wil eigenlijk steeds weer opnieuw en vaak ook steeds meer. Het gevolg is dat je lichaam dit op gaat slaan als vet, waardoor je erg moeilijk af kan vallen, want je lichaam stopt met het verbranden van vet.

Wat kan je van te veel suiker krijgen?

Van te veel suiker kan je behoorlijk wat problemen krijgen en dat loopt uiteen van een onschuldig kwaaltje tot levensbedreigende ziektes. Te veel suiker kan bijvoorbeeld zeer negatief op je darmen werken. Fructose is bijvoorbeeld een fruitsuiker die vaak in ongezonde producten wordt gebruikt, zoals snoep, koek, vruchtensap en frisdrank en dat kan tot flinke darmklachten leiden.

In gefabriceerde kristalsuiker zit totaal geen voedingsstof en daardoor kan je al heel snel een vezel tekort krijgen. Mineralen en vitamines zal je ook te kort krijgen en dat veroorzaakt grote vermoeidheid. Overgewicht wordt het meest veroorzaakt door te veel suiker. Veel snoep en frisdrank zorgt ervoor dat je veel meer calorieën binnen krijgt, dan dat je verbrand en de suikers die je niet verbrand, wordt al vet opgeslagen.

Je overgewicht kan vervolgens weer leiden tot diabetes type 2. Het is voornamelijk de frisdrank die de boosdoener is, want uit onderzoek blijkt dat je één blikje per dag op zou drinken, dat het risico op type 2 diabetes met 20% wordt verhoogd.

We weten allemaal dat te veel suiker niet goed is voor je gebit. De bacteriën die in je mond zitten zullen suiker om gaan zetten in zuur. Het beschermende tandglazuur wordt door dit zuur aangetast en zo ontstaan er gaatjes. Uit onderzoek is gebleken dat te veel suiker eten, de kans op darm en borstkanker vergroot. Suiker kan namelijk kankercellen laten groeien en ontstaan.

Te veel suiker kan ook hoofdpijn veroorzaken, je alvleesklier overbelasten en leververvetting opleveren. Suiker is eigenlijk volksvijand nummer 1 en wordt ook wel ‘witte dood’ of ‘wit vergif’ genoemd. Het wordt dus tijd om daar wat aan te doen en je suikerinname per dag te verlagen naar maximaal 25 gr. per dag.

suiker ongezond

Resultaat van een weekje suikervrij

Als je geen suiker eet (je kan ook gewoon beginnen met minder suiker eten, natuurlijk!) zal je merken dat je veel meer energie hebt en dat je je veel vrolijker en fitter voelt. Je krijgt dan ook geen pieken en dalen meer in je bloedsuiker en dat kost je lichaam veel minder energie, waardoor jij vrolijker, fitter en energieker wordt.

Afvallen wordt makkelijker

Door geen suiker meer te eten, schrap je de onnodige calorieën. Als je je bedenkt dat één gram suiker gelijk staat aan 4 kilocalorieën, dan kun je je wel voorstellen hoeveel dat zal schelen en hoe snel je af zal gaan vallen en daarmee verklein je dus ook het risico op diabetes type 2.

Je hebt minder last van je buik

De fructose oftewel de fruitsuikers kunnen voor last met je darmen en buik zorgen. Je kan een opgeblazen gevoel krijgen, diarree en winderigheid. Door deze suikerrijke producten te vervangen voor producten waar geen of zo goed als geen suiker in zit, zal je merken dat je geen of minder last van je buik en darmen zal hebben.

Je slaapt beter

De meeste mensen die zijn gaan minderen met het gebruik van suiker, slapen veel beter. Als je goed slaapt en dus goed uitgerust bent, ben je veel minder snel geïrriteerd en zal je veel meer energie hebben.